خواص قارچ گانودرما

خواص قارچ گانودرما

خواص گانودرما

قارچ گانودرما که به پادشاه گیاهان دارویی معروف است، بیشتر از دو هزار سال است که در طب شرقی به عنوان دارو شناخته می‌شود و ثروتمندان در دوران باستان از این قارچ شگفت‌انگیز به امید به دست آوردن جاودانگی و آرامش استفاده می کردند. خواص بسیار زیادی برای قارچ گانودرما در منابع مختلف و فضای مجازی ذکر شده است؛ با این حال مطالعات علمی در مورد اثرات این قارچ بر روی انسان محدود است و خواص گفته شده بیشتر جنبه‌ی تجربی دارد و یا برای بازارگرمی و فروش بیشتر محصولاتشان آورده شده است.

توصیه می‌شود قبل از استفاده از قارچ گانودرما، با پزشک مشورت کنید.

تاریخچه گانودرما

تاریخچه گانودرما


تاریخچه گانودرما

گانودرما لوسیدیوم یک قارچ سخت و چوبی است که بطور طبیعی روی درختان افتاده و درختانی مانند آلو، بلوط و دیگر درختان رشد می کند. گانودرما یک قارچ با اصالت شرقی است و در کشورهای مختلف نامهای متفاوتی دارد. به عنوان مثال این قارچ در ژاپن به عنوان ریشی ، در چین لینگزی و در کره با نام یونگژی شناخته می‌شود.

گانودرما بیش از ۲۰۰۰ سال به عنوان یک قارچ دارویی شناخته شده است ، و اثرات قدرتمند آن در نسخه های باستانی ثبت شده است. خواص این قارچ دارویی در قدیمی ترین کتاب داروسازی چینی ، ” Shen Nong’s Herbal Classic ” ثبت شده است. گانودرما به عنوان نمادی از سعادت و صلح برای ملت و ماندگاری برای امپراطور دیده می شد. تصاویر گانودرما در نقاشی‌های مذهبی ، حکاکی‌ها، مبلمان و حتی لوازم جانبی زنان ظاهر می شدند. در کتاب Ben Cao Gang Mu توسط لی شین ژن که اولین کتاب داروسازی مدرن در چین به حساب می آید (۱۵۹۰ میلادی) به قارچ گانودرما خواص درمانی مانند اثرات تقویت بدن ، تقویت انرژی حیاتی ، تقویت عملکرد قلبی ، افزایش حافظه و اثرات ضد پیری نسبت داده شد.

در زمان سلطنت امپراتور هان وو دی در حدود ۲۱۰۰ سال پیش ، گانودرما در قسمت‌های زیادی از کاخ رشد یافت. مقامات این مناظر غیرمعمول را به شایستگی ها و فضایل امپراطور نسبت می دادند. گفته می‌شد که وی بهشت و زمین را لمس کرده است تا رشد گانودرما را در محوطه کاخ به همراه آورد. اگر امپراتور خردمند و مهربان می‌بود ، بهشت نیز نشانه‌های فرخنده نشان می داد. بنابراین ، اگر گانودرما در کاخ یافت می شد‌، به این معنی بود که امپراتور از یکپارچگی بیشتری برخوردار است و این باعث ایجاد آرامش و رفاه می شود. در نتیجه ، این گیاه به عنوان یک گیاه فرخنده شناخته شده بود و طبقه حاکم به آن خواص فرا طبیعی نسبت میدادند. پس از حکمرانی امپراتور هان وو دی ، تائوئیسم افسانه گانودرما را تجدید کرد. تائوئیسم بیشتر روی زندگی متمرکز بود و جاودانگی را تبلیغ می کرد. تائوئیست معتقد بود که با تمرین و مصرف مکرر این قارچ، فرد به جاودانگی می رسد.

گانودرما وحشی به ندرت یافت می‌شود و در گذشته که کشت آن ممکن نبود ، فقط اشراف توانایی خریداری آن را داشتند. در اوایل دهه ۱۹۷۰ ، محققان ژاپنی روشی را برای کشت این قارچ کشف کردند و امروزه کشت قارچ گانودرما به راحتی امکان پذیر شده است و در بسیاری از نقاط دنیا کشت می‌شود. گانودرما همچنان در آسیا به عنوان یک داروی سنتی رایج شناخته می شود و استفاده از آنها در سراسر جهان رو به افزایش است.


پودر قارچ صدفی

پودر قارچ صدفی

قارچ‌های صدفی شامل ترکیبات متعددی از جمله آب، پروتئین، مواد معدنی، چربی، قند ویتامین و ریزمغذی وجود دارد. قارچ‌های صدفی منبع پروتئین مناسب برای انسان هستند. بیش از 9 نوع اسید آمینه ضروری که در تشکیل پروتئین­ها نقش داشته و مورد نیاز بدن انسان هستند، در آن وجود دارد. مقدار پروتئین قارچ صدفی 15 تا 35 درصد وزن خشک آن است (میزان پروتئین در کلاهک قارچ بیشتر از پایه آن است) که قابلیت هضم پروتئین آن تا 80% است.

میزان و نحوه مصرف:

میزان مصرف بسته به هدف بین 5 تا ده گرم در روز است. نحوه مصرف به سلیقه فرد بستگی داشته و آسان ترین راه توصیه می شود. می توان این پودر را به هر چیزی اعم از انواع غذا ها تا سوپ یا سس و چای اضافه و مصرف کرد. برای مثال میتوانید مقدار لازم مصرف را به همراه غذاهای مورد مصرف روزانه به صورت افزودنی استفاده کرد، و یا با ماست یا آب میوه مخلوط و مصرف کرد.



چگونگی مصرف گانودرما

چگونگی مصرف گانودرما

نوشیدنی گانودرما

گانودرمای خشک شده کاملا سخت می باشد و مولکول‌های دارویی در میان کیتین غیر قابل هضم قرار دارند. گانودرما به صورت دمنوش و یا عصاره مصرف می‌شود که از عصاره آن در تولید مکمل‌ها استفاده می‌شود. مطمئن ترین روش، مصرف گانودرما به صورت دمنوش و دم کردن آن به مدت طولانی می‌باشد تا مولکولهای دارویی آزاد شده و به درون آب وارد شوند.

برای دم کردن گانودرما، نیاز به آب و قارچ خشک و یا پودر شده می باشد. برای استخراج مولکول‌های دارویی گانودرمای پودر شده بهتر است. هرگز از لوازم خانگی برای پودر کردن استفاده نکنید، چون به احتمال زیاد تیغه دستگاه خواهد شکست. به منظور استخراج کامل مولکولهای دارویی، پودر قارچ را درون آب در حال جوش بریزید و بگذارید، تا ۲ ساعت دم بکشد و سپس بعد از صاف کردن، دمنوش را صرف کنید. فرآیند دم کردن را تا جایی که نوشیدنی بدون رنگ و مزه شود می توانید ادامه دهید.

میزان مصرف استاندارد توصیه شده گانودرما روزانه بین ۳ تا ۵ گرم است، هرچند مصرف تا ۱۵ گرم نیز برای بیماری‌های جدی تجویز شده است. ۳ گرم قارچ حدودا معادل یک قاشق غذاخوری سر پر است. همچنین با توجه به مزه تلخ این نوشیدنی می توانید ترکیبات گیاهی دیگر مانند زنجبیل یا چای سبز به دمنوش اضافه کنید یا با عسل نوشیدنی را صرف کنید. دمنوش را تا چند روز می توانید در یخچال نگه داری کنید. بنابراین می توانید جهت صرفه جویی در وقت، مقادیر زیاد آن را یکجا دم کرده و در یخچال نگه داری نمایید.

مصرف قارچ به صورت دمنوش و عصاره امن است، هرچند خوردن پودر آن برای بیش از یک ماه احتمالا ناایمن باشد و دارای اثرات مخربی بر روی کبد باشد. قارچ گانودرما همچنین در موارد نادری می تواند باعث ناراحتی معده و خشکی دهان ، گلو و ناحیه بینی شود که همراه با خارش اتفاق می‌افتد. توصیه می‌شود در صورتی که برای اولین دفعه قصد مصرف گانودرما را دارید مقدار کمی از آن را مصرف کنید تا از واکنش‌های شدید پرهیز شود. همچنین در مورد مصرف قارچ گانودرما در زمان بارداری یا شیردهی ، اطلاعات کافی وجود ندارد. توصیه می‌شود در قسمت امن بمانید و از استفاده خودداری کنید.

مکمل‌های گانودرما

در فضای مجازی تبلیغات زیادی در مورد مکمل‌های گانودرما همچون قهوه گانودرما و لزوم مصرف گانودرما همراه با ترکیبات دیگر دیده می‌شود. تحقیقات زیادی نشان می دهد که گانودرما به تنهایی خواص زیادی دارد. اما هیچ پشتوانه علمی برای مزیت قهوه گانودرما نسبت به دمنوش آن وجود وجود ندارد. متاسفانه در بازاریابی قهوه گانودرما برای فروش محصولات و توجیه قیمت بالای آن حرفهایی بعضا دروغ از قبیل الزام به مصرف گانودرما همراه با کافئین با دز مشخص و یا سمی بودن مصرف گانودرما به تنهایی! گفته می‌شود که همانطور که گفته شد هیچ مبنای علمی ندارد. همچنین اخیرا مطالعه‌ای توسط مجله Nature ، که معتبرترین مجله علمی دنیا می‌باشد،نشان می‌دهد از ۱۹ محصول از انواع مکمل‌های قارچ گانودرما موجود در بازار آمریکا تنها ۵ محصول (۲۶٪) دارای کیفیت مناسب و حاوی ترکیبات دارویی موجود در قارچ گانودرما می‌باشد. با توجه به شناختی که از کشور خود داریم  توصیه می‌کند که گانودرما را حتی الامکان به صورت قارچ کامل تهیه کنید و با مراجعه به عطاری‌ها پودر کردن آن را انجام دهید و از خرید پودر مکمل‌های حاوی گانودرما اجتناب کنید. مصرف گانودرما به تنهایی کاملا امن است و هیچ نیازی به مصرف آن همراه با ترکیبات دیگر نمی‌باشد.

خواص قارچ شیتاکه

خواص قارچ شیتاکه

قارچ شیتاکه

صدها سال است که قارچ شیتاکه به عنوان یک غذای محبوب در شرق آسیا استفاده می‌شود. این قارچ دومین قارچ محبوب و سومین قارچ خوراکی است که به طور گسترده کشت می شود. امروزه شیتاکه به دلیل عطر و طعمش در بسیاری از نقاط دنیا به فروش می‌رسد ، اما همچنین این قارچ منبعی غنی از ویتامین‌های گروه B می‌باشد و با کمک پلی ساکاریدها و مواد معدنی موجود در آن قدرت مبارزه با سلول های سرطانی ، بیماری های قلبی عروقی و عفونت ها را دارد. این قارچ همچنین به کنترل سطح قند خون و کاهش التهاب در بدن کمک می‌کنند. در مقاله‌ی زیر خواص اثبات شده شیتاکه همراه با لینک منابع معتبر آورده شده است. لازم به دکر است که تحقیقات بالینی بر روی قارچ شیتاکه محدود است و برای قطعیت در مورد خواص فراوان آن به تحقیقات بیشتری نیاز است.

سلامت قلب

تحقیقات نشان داده است که مصرف قارچ شیتاکه میتواند به سلامت قلب کمک کند. به عنوان مثال ، سه ترکیب در این قارچ شناسایی شده است که به کاهش کلسترول کمک می کنند:

  • Eritadenine: این ترکیب آنزیمی را که مسئول تولید کلسترول است رامهار می کند.
  • Sterols: این مولکول ها مانع جذب کلسترول در روده میشود.
  • Beta glucans: این نوع فیبر می تواند کلسترول را کاهش دهد.

یک مطالعه در موشهای دارای فشار خون بالا نشان داد که پودر شیتاکه مانع از افزایش فشار خون می‌شود . در یک مطالعه دیگر بر روی موش های آزمایشگاهی که دارای رژیم غذایی پرچرب بودند ، نشان داد موشهایی که به آنها شیتاکه داده می‌شد ، دارای چربی کمتری در کبد، رسوب کمتری بر روی دیواره رگ‌ها و سطح کلسترول پایین‌تری نسبت به سایر موش‌ها بودند .

تقویت سیستم ایمنی بدن

شیتاکه همچنین می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. در یک مطالعه به یک گروه روزانه دو عدد شیتاکه خشک داده شد. پس از گذشت یک ماه ، نشانگرهای ایمنی بدن بهبود یافته و سطح التهاب آنها کاهش یافته بود . این اثر ایمنی ممکن است تا حدی ناشی از یکی از پلی ساکاریدهای موجود در قارچ‌های شیتاکه باشد. در حالی که سیستم ایمنی افراد با افزایش سن رو به ضعف میرود ، یک مطالعه بر روی موش‌ها نشان داد که مکمل بدست آمده از شیتاکه باعث کاهش برخی از افت‌های مربوط به افزایش سن در عملکرد سیستم ایمنی می شود .

مقابله با سرطان

پلی ساکاریدهای موجود در قارچ شیتاکه همچنین ممکن است دارای اثرات ضد سرطان باشند. به عنوان مثال ، پلی ساکارید لنتینان با فعال کردن سیستم ایمنی بدن به مبارزه با تومورها کمک می کند . در تحقیقات نشان داده شده است که لنتینان رشد و گسترش سلولهای لوسمی (leukemia cells) را مهار می کند .
در چین و ژاپن ، یک نوع تزریقی لنتینان در کنار شیمی درمانی و سایر درمان های مهم سرطان برای بهبود عملکرد سیستم ایمنی و کیفیت زندگی در افراد مبتلا به سرطان معده استفاده می‌شود .

درمان زگیل تناسلی HPV

آزمایشات اولیه نشان می دهد که عصاره قارچ شیتاکه نوید درمانی HPV را می‌دهد. آزمایشات نشان می‌دهد که ترکیب AHCC) Active Hexose Correlated Compound) موجود در عصاره قارچ شیتاکه می‌تواند درمانی برای ویروس زگیل تناسلی (HPV) که شایع‌ترین عفونت جنسی است باشد. این مطالعه توسط دکتر جودیت اسمیت پروفسور سرطان‌شناسی زنان و تولید مثل در مرکز سرطان آندرسون دانشگاه تگزاس در هیوستون انجام شد. در این مطالعه، اسمیت دوزهای AHCC را به موش‌هایی داد که برای HPV مثبت بودند. موشهای مبتلا به HPV پس از دریافت دوز روزانه AHCC به مدت ۹۰ روز درمان شدند و پس از متوقف شدن درمان ، ویروس به مدت ۳۰ روز برنگشت. مطالعات انسانی و حیوانی نشان داده است که AHCC تعداد و فعالیت سلولهای قاتل طبیعی به نام سلولهای دندریتیک و سیتوکینها را افزایش می دهد. اسمیت گزارش کرده است که این سلول ها به بدن اجازه می دهند تا به عفونت ها پاسخ دهد و رشد تومور را مسدود کند. تحقیقات اسمیت نشان می دهد که AHCC نه تنها می تواند از HPV خلاص شود – بلکه ممکن است به جلوگیری از سرطان های مربوط به HPV نیز کمک کند.

اثرات ضد باکتریایی و ضد ویروسی

چندین ترکیب موجود در شیتاکه دارای اثرات ضد باکتری ، ضد ویروسی و ضد قارچ هستند. مطالعه ای در سال ۲۰۱۱ در موسسه دندانپزشکی UCL Eastman در لندن ، اثرات ضد میکروبی قارچ شیتاکه را بر روی بیماری التهاب لثه که به دلیل ایجاد بیوفیلم میکروبی در حاشیه لثه ایجاد میشود را آزمایش کرد. آنها اثرات قارچ را با اثر دهانشویه حاوی کلروهگزیدین مقایسه کردند. نتایج نشن داد که عصاره قارچ تعداد کل باکتری‌ها را بدون اینکه روی ارگانیسم های مرتبط با سلامتی تأثیر بگذارد ، کاهش داده است. در حالی که کلروهگزیدین بر روی تمامی مولفه ها تأثیر گذاشته بود. با افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی ، تحقیقاتی در زمینه کشف پتانسیل ضد میکروبی شیتاکه در جریان است.

تقویت استخوان‌ها

قارچ تنها منبع گیاهی ویتامین D است. بدن شما برای ساختن استخوانهای قوی به ویتامین D احتیاج دارد ، اما غذاهای بسیار کمی حاوی این ماده مغذی مهم هستند. میزان ویتامین D قارچ بسته به نوع رشد آنها متفاوت است. قارچهایی که در معرض نور ماورا بنفش میباشند ، دارای سطح بالاتری از این ترکیب هستند.
در یک مطالعه ، بر روی موشهایی که دارای رژیم غذایی با کلسیم و ویتامین D پایین بودند علائم پوکی استخوان مشاهده شددر حالی که در گروهی که به آنها قارچ شیتاکه داده میشد افزایش چگالی استخوان مشاهده شد .
با این حال ، در نظر داشته باشید که شیتاکه ویتامین D2 را تأمین می کند که یک شکل پایین در مقایسه با ویتامین D3 است که در ماهی‌های چرب یافت می شود.