پیشگیری از انتقال بیماری مایکوگون

پیشگیری از انتقال بیماری مایکوگون


کنترل قارچ مایگون

بهترین راه برای مواجه نشدن با یک بیماری، پیشگیری از ورود آن بیماری است.هزینه پیشگیری کمتر از درمان است، البته اگر درمانی وجود داشته باشد. کنترل یعنی کاهش جمعیت عامل بیماری به حدی که خسارت اقتصادی فابل توجهی نرساند. راه های کنترل بیماری به قرار ذیل می باشد.

  • خاک پوششی را در محیطی مسقف و درب بسته ذخیره کنید. اجازه ندهید اسپورهای این قارچ روی خاک پوششی بنشیند.
  • قبل از تخلیه سالنها، آنرا cookout نمایید. یعنی درجه حرارت آنها را با استفاده از دیگ بخار به حدود ۸۰ درجه سانتیگراد رسانده و به مدت ۱۲ ساعت در این درجه نگهدارید.
  • قبل از تخلیه سالنها،روی کمپوست‌ها آب بپاشیم تا در موقع تخلیه اسپورها به راحتی در محیط مزرعه پخش نشوند.
  • هرگز اجازه ندهید تکه های کمپوست، ضایعات قارچ و اثری از خاک پوششی در اطراف سالنها دیده شود.
  • کمپوست تخلیه شده و ضایعات قارچ را به فاصله ای دور (حداقل یک کیلومتر) منتقل کنید و روی آنها را با آهک بپوشانید.
  • هیچوقت وسایل و ادوات یک سالن را به سالن دیگر نبرید، مگر اینکه آنها را ضدعفونی کرده باشید. روش ضدعفونی را انشالله در آینده خواهم گفت.
  • قارچ چین‌ها از پوشیدن کلاه، دستکش یکبار مصرف و ماسک دریغ نکنند. برای هرسالن از لباس مخصوص همان سالن استفاده کنند. یکی از منابع پخش آلودگی از یک سالن به سالن دیگر، قارچ چین‌ها و مدیر تولید می باشند. در هر بار خروج از یک سالن و ورود به یک سالن کف کفشهای خود را ضدعفونی کنند.

برای جلوگیری از گسترش بیماری فردی کارآزموده هر روز قبل از اینکه قارچ چین ها شروع به کار کنند، بسترهای کشت را چک کند، به محض دیدن قارچ آلوده به مایکوگون، نیم بطری های نوشابه های پلاستیکی را که مقداری نمک در آن ریخته است، به صورت معکوس روی قارچ آلوده قرار دهد (تصویر پایین). لازم است قطر بطری کمی بیشتر از فطر فارچ باشد . نیم بطری را آنقدر به پایین فشار دهید تا لبه های پایین آن به کمپوست برسد. این عمل مانع از حرکت اندامهای تکثیری قارچ به قارچهای مجاور خواهد شد. قبل از آبیاری بایستی قارچهای آلوده جمع شده باشند چون یکی از راههای گسترش مایکوگون به قارچهای دیگر، آبیاری بستر کشت می باشد. قارچهای آلوده را به هیچ وجه با دست لمس نکنید. به قارچ چین ها آموزش دهید قارچهای آلوده را لکس نکنند و اگر قارچ آلوده تیمار نشده دیدند، چوبکی تمیز در کنار آن در خاک فرو کنند تا فرد کارآزموده مسئول ویژه، قارچ آلوده را تیمار کند. قارچ های آلوده را پس از جمع آوری در گودالی عمیق دور از واحد تولیدی دفن کنید و رویش آهک بپاشید و یا اتوکلاو کنید و به بیرون از مزرعه منتقل کنید.

دوستان در رابطه با کنترل شیمیایی این بیماری سئوال داشتند. از نظر علمی برای قارچ خوراکی کنترل شیمیایی هرگز توصیه نمی شود. اما اگر بخواهید اندامهای تکثیری قارچ مایکوگون را در خاک پوششی توسط ماده ای شیمیایی کنترل کنید، کار بندازیم تا به حال خوب جواب داده است. اگر خاک پوششی را پاستوریزه کنید، احتیاج به تیمار آن با هیچ سمی نیست. اگر امکان پاستوریزه کردن خاک وجود ندارد، موقعی که خاک را روی بستر پخش کردید، به ازاء هر متر مربع از ۴ لیتر محلول کار بیندازیم استفاده کنید. غلظت مورد استفاده در روی پاکت سم نوشته شده است. چون مقدار ماده موثره سم ممکن است،بسته به شرکت تولید کننده آن، فرق کند، من مقدار مشخصی برای آن ذکر نمی کنم. زمانی که قارچ روی بستر کشت است، اصلا نباید از هیچ سمی استفاده شود. چون سم جذب قارچ می شود و بقیه‌اش را خودتان می دانید.


منابع انتقال اسپورها و میسلیوم قارچ مخرب مایکوگون

منابع انتقال اسپورها و میسلیوم قارچ مخرب مایکوگون

بر اساس نتایج تحقیقات و بررسی منابع علمی، منابع انتقال اسپورها و میسلیوم قارچ مخرب مایکوگون عبارتند از:

میسلیوم قارچ مایکوگون

  1. میسلیوم قارچ مایکوگون
  2. خاک پوششی
  3. ویزیتورها
  4. کمپوست
  5. واحد های آلوده مجاور
  6. حیوانات، پرندگان و حشرات

ابتدا در رابطه انتقال از طریق خاک پوششی صحبت می کنیم. غالبا اسپورها و یا میسلیوم این قارچ با خاک پوششی به مزرعه شما وارد می شوند. اگر از آلوده نبودن خاک پوششی خریداری شده مطمئن نیستید، خودتان باید خاک پوششی را قبل از استفاده، حتما پاستوریزه کنید. روش پاستوریزه کردن را بعدا توضیح خواهم داد.

چگونه ممکن است خاک پوششی خریداری شده حامل اندانهای تکثیری مایکوگون باشد؟

اگر در ترکیب خاکی که می خرید، کمپوست مصرف شده استفاده شده باشد (خیلی از شرکتهای تولید کننده قارچ، خاک پوششی خود را از ترکیبی از کمپوست مصرف شده و خاک پیت خارجی تهیه می کنند، و همین ترکیب را پس از پاستوریزاسیون می فروشند)، و اگر سالنهای شرکتی که خاک را به شما می فروشد، آلوده به مایکوگون باشد و خاک پوششی به خوبی پاستوریزه نشود، مایکوگون می تواند از طریق این خاک پوششی خریداری شده به سالنهای کشت شما منتقل شود.

آیا خاکهای پیت ایرانی که از آبرفتها و باتلاقها استخراج می شود، می تواند آلوده به مایکوگون باشد؟.
جواب بلی است. خاکهای پیت ایرانی هم به صورت طبیعی ممکن است آلوده به مایکوگون باشند. به هر حال در طبیعت هرجا قارچ دکمه ای می روید، مایکوگون هم به عنوان یک پارازیت وجود دارد، اما فراوانی و تراکم آن نسبت به مزارع قارچ آلوده به مایکوگون، کمتر است. این خاک هم اگر قبل از بسته بندی پاستوریزه نشود، می تواند منبع آلودگی باشد.

یکی دیگر از منابع انتقال مایکوگون، ویزیتورها می باشند. ویزیتورها چون برای خرید قارچ به واحدهای تولیدی متعددی سر می زنند، می توانند اسپورهای این قارچ را از واحد آلوده به واحد های دیگر منتقل کنند. توصیه می شود تا جاییکه ممکن است از پذیرش این افراد در واحد تولیدی خود داری کنید و یا در محلی دور از سالنهای کشت پذیرای آنها باشید. توصیه می شود تمام کسانی می خواهند وارد و یا نزدیک سالنهای قارچ شوند، لباسهای (Overall) مخصوص آن شرکت را که ممکن است یکبار مصرف باشند و یا مثل مثل لباسهای بیمارستانی، هر سری اتوکلاو می شوند، بپوشند.

منبع انتقال دیگر می تواند بلوکهای کمپوستی باشد که از واحد آلوده به مایکوگون خریداری می کنید، خصوصا اگر واحد تولید کمپوست در مجاورت سالنهای تولید قارچ باشد. خود کمپوست تا قبل از باز شدن درب اتاق پاستوریزاسیون و شیرین سازی عاری از آلودگی است، بعد که کمپوست برای مایه زنی و بسته بندی بیرون آورده می شود، ممکن است باد اسپورهای مایکوگون را به کمپوست و یا پلاستیک های بلوک های کمپوست منتقل کند. البته طبق مطالعات انجام شده این قارچ از میسلیوم قارچ خوراکی تغذیه نمی کند. بنابراین بعید است اسپور مایکوگون در کمپوست تا زمان تشکیل اندامهای میوه دهی قارچ زنده بماند. اما اگر اسپورها روی پلاستیک های بلوکها بنشینند، می توانند به واحدهای وارد کننده کمپوست منتقل شوند. وقتی این اسپورها توسط باد به خاک منتقل شوند، آنگاه می توانند برای واحد جدید مشکل ساز شوند. توصیه این است که واحد تولید کمپوست حداقل یک کیلومتر با سالنهای تولید قارچ فاصله داشته باشند. البته جهت وزش باد غالب منطقه را در نظر داشته باشید. واحد تولید کمپوست باید در پایین دست باد باشد. کارگران مشغول در سالنهای تولید هرگز وارد سایت کمپوست سازی نشوند و برعکس کارگران مشغول در سایت کمپوست سازی وارد سالنهای تولید نشوند. اتاقهای استراحت برای کارگران هر سایت مجزا باشد. برای اطمینان، بعد از چیدن بلوکها در قفسه ها و قبل از برداشت پلاستیکها، روی آنها را با قارچ کش مناسب (بنومیل و کاربندازیم) اسپری کنید.

منبع دیگر واحدهای آلوده مجاور می باشند. اگر در مجاورت واحد شما واحد آلوده به مایکوگون وجود داشته باشد، تنها راه جلوگیری از آلودکی به این قارچ مخرب، استفاه از فیلتر هپا در سر راه هوای ورودی به سالنها و رعایت نظافت و بهداشت بیشتر است.

حیوانات و پرندگان و حشرات هم می توانند اسپورهای قارچ مایکوگون را از مزرعه آلوده به مزرعه تمیز منتقل کنند. جلوی حیوانات را می توان با کشیدن فنس در اطراف مزرعه گرفت، اما جلوی پرندگان و حشرات را!!!!!. برای انتقال بیماری لازم نیست حتما این موجودات وارد سالن تولید شوند. کافی است اسپورها را به خاک اطراف سالنها منتقل نمایند

تنظیم و کنترل مقدار فلاش های برداشت قارچ

تنظیم و کنترل مقدار فلاش های برداشت قارچ

برداشت قارچ

با یک سری تمهیداتی می توان مقدار قارچ قابل برداشت را در هر فلاش کنترل کرد. عواملی که در میزان برداشت در هر فلاش موثر می باشند، عبارتند از:

۱. دمای هوای سالن و سرعت کاهش آن
۲. دمای کمپوست و سرعت کاهش آن
۳. غلظت CO2 و سرعت کاهش آن
۴. رطوبت نسبی

فلاش اول با برداشت زیاد

برای اینکه در فلاش اول محصول زیادی داشته باشیم، نباید بعد از شوک سرمایی در میزان هوادهی محدودیت ایجاد کنیم. در این صورت تعداد پین ها زیاد و محصول “قلاش” اول بیشتر خواهد شد. اگر از فلاش اول محصول بیشتری برداشت کنیم، قطعا محصول “فلاشهای بعدی کمتر خواهد شد. فاکتورهای رشدی قابل دستورزی برای هوادهی تشدید و محصول زیاد در قلاش اول طبق جدول زیر می باشند

فلاش اول با برداشت زیاد

فلاش اول با برداشت متوسط

برای اینکه در تلاش اول محصول متوسطی داشته باشیم، باید بعد از شوک سرمایی در میزان هوادهی مقداری محدودیت ایجاد کنیم. در این صورت تعداد پین ها متوسط و محصول فلاش اول نیز متوسط خواهد شد. فاکتور های رشدی قابل دستورزی برای هوادهی متوسط و محصول متوسط در قلاش اول طبق جدول زیر می باشند.
فلاش دوم با برداشت متوسط

فلاش اول با برداشت کم

برای اینکه در فلاش اول محصول کمتری داشته باشیم، باید بعد از شوک سرمایی در میزان هوادهی محدودیت زیادی ایجاد کنیم. در این صورت تعداد پینها کم و محصول فلاش اول نیز کم نخواهد شد. فاکتور های رشدی قابل دستورزی برای هوادهی کم و محصول کمتر در قلاش اول طبق جدول زیر می باشند.



میزان بذر (اسپاون) در بستر قارچ دکمه ای

میزان بذر (اسپاون) در بستر قارچ دکمه ای

میزان بذر (اسپاون) در بستر قارچ دکمه ای

یکی از واحدهای تولید کمپوست، چندی پیش ۱۲۰۰ کیلو بذر سفارش داد. از قضا ۹۵۰ کیلو بیشتر نداشتم. وقتی مطلع شدم، این مقدار بذر را برای ۸۰ تن کمپوست می خواهد، تعجب کردم. برای ۸۰ تن کمپوست در تابستان، ۲۵۰ کیلو بذر کفایت می کند. چرا ۵ برابر؟ با تاکید بنده و اطمینانی که به ایشان دادم، بر خلاف میل بنده، نهایتا راضی شدند که ۸۰۰ کیلو از این بذر را برای ۸۰ تن کمپوست استفاده کنند. یعنی ۱% و در واقع سه برابر مقدار استاندارد!! با این مقدار بذر هم بعد از ۱۴ روز کمپوستهایش آماده خاکدهی شده بود و الان هم احتمالا فلش ۱ را برداشت می کنند. خوب در اینجا با استفاده از ۸۰۰ کیلو به جای ۱۲۰۰ کیلو به همان هدف خود رسیدند و از طرفی هم به قول اون طرف آبی ها، ۱۳۰۰۰۰۰ تومان پس انداز کردند. اگر نظر بنده را اعمال می کردند حدود ۳۰۰۰۰۰۰ تومان پس انداز می کردند. که نکردند!! این سری ۶۰۰ کیلو بذر بیشتر تحویلشان ندادم تا بالاجبار کمتر بذر بزنند. امروز هم یکی از واحدهای تولید کمپوست و قارچ برای ۲۰ تن کمپوست ۳۰۰ کیلو بذر می خواست!! خودشان ۱۲۰ کیلو داشتند و دنبال خرید ۲۰۰ کیلوی دیگر بودند!. به ایشان تضمین دادم که همان ۱۲۰ کیلو زیادی هم هست، دنبال بذر بیشتر نباشد و هزینه اضافی نکند.

دوستان کمپوست ساز، قبلا هم عرض کرده ام که آزمایشات تجربی نشان داده است که بهترین میزان بذر در قارچ دکمه ای سفید، در تابستان به ازای هر تن کمپوست ۳ کیلو گرم و در زمستان ۵ کیلو گرم می باشد. من اصلا نمی دانم چرا در کشور ما به ازای هر تن کمپوست ۱۰ کیلو گرم بذر و یا حتی ۱۵ کیلو گرم استفاده می کنند؟ بر اساس کدامین آزمایشات و منابع علمی معتبر؟ استفاده از بذر اضافی چه توجیهی دارد؟ وقتی که آزمایشات میدانی نشان داده است بیشترین مقدار عملکرد قارچ در سالن ایده آل در تابستان با ۳ کیلو گرم به ازای هر تن کمپوست حاصل می شود، سه تا پنج برابر مقدار توصیه شده برای چیست؟. عزیزان من میزان بذر بیشتر در کمپوست، تنفس بیشتر میسلیوم را به دنبال خواهد داشت و پیامد ان تولید گرمای بیشتر در کمپوست خواهد بود. کدامیک از سالن داران در تابستان با مشکل سرد کردن کمپوست دست و پنجه نرم نمی کنند؟ همین امروز کمپوستی که به یکی از سالن‌داران مشهد تحویل داده شده بود، دمایش بیشتر از ۴۰ درجه شده بود! به احتمال قوی یکی از دلایلش استفاده از بذر بیش از حد بوده است. بذر زیادی در کمپوست در سالن هم مشکلاتی به دنبال خواهد داشت. مدام در گروه ها می بینم که می فرمایند در حالی که دمای سالن را به ۲۲ رسانده اند ولی دمای کمپوست از ۲۷ درجه پایین تر نمی آید. آیا یکی از دلایلش میزان بذر بیشتر از اندازه نیست؟ عزیزان من میزان بذر در قارچ دکمه ای در تابستان ۳/.% و در زمستان ۵/.%. کفایت می کند. این مقدار از نظر علمی و تجربی ثابت شده است و از این نظر فرقی بین کمپوست و بذر خارجی و ایرانی وجود ندارد.

میزان بذر بیشتر یعنی تولید گرمای بیشتر در کمپوست و افزایش دمای آن به بیش از ۲۴ درجه سانتی گراد که پیامد آن تحمیل هزینه سرد کردن سالن (اگر میسر شود) و کاهش پتانسیل عملکرد قارچ می باشد. یادمان باشد بهترین دما برای رشد میسلیوم در کمپوست ۲۳ درجه سانتیگراد است نه ۲۷ درجه. اگر اسپاون ران در ۲۳ درجه انجام شود، هم رشد میسلیوم سریعتر خواهد بود و هم عملکرد بیشتری حاصل خواهد شد و هم قارچهای رقیب و بیماریها کمتر مشکل ساز خواهند شد.

یادآوری کنم که در قارچ صدفی میزان بذر ۵% یعنی ده برابر میزان بذر برای دکمه ای، توصیه می شود.



کمپوست


کمپوست

قارچها قادر به تولید مواد مورد نیاز خود از آب و دی اکسید کربن نیستند و از مواد آلی تغذیه می کنند . منبع غذایی مورد استفاده قارچ دکمه ای کمپوست نامیده می شود و پروسه ی تولید آن را کمپوستینگ می گویند .

کمپوست محتوای مواد غذایی گوناگون مثل : کربو هیدراتها ، پروتئین و آب است .

تعریف کمپوست به زبان نویسنده : بقایای مواد آلی حاصل از مواد کشاورزی ، شهری و باغبانی تحت تأثیر میکروارگانیزمها در شرایط ویژه (دما – رطوبت – اکسیژن) تبدیل به یک ماده هوموس به نام کمپوست می شود .

حال که اهمیت کمپوست در تولید و پرورش قارچ خوراکی مشخص گردید مختصری در مورد انواع کمپوست در تقسیم بندی های تولیدی و روش های متداول ساخت آن صحبت می کنیم .

انواع کمپوست های قارچ دکمه ای

۱ – کود طبیعی ( ضایعات اصطبل اسب و چهارپایان)

۲- کود مصنوعی ( منبع کربوهیدرات + منبع نیتروژن )

از آنجائیکه مزیتهای کود مصنوعی نسبت به طبیعی بالاتر بوده درنتیجه تولید آن در کشورهای مختلف در دستور کار قرار دارد به روش تولید کود مصنوعی می پردازیم .

مواد اولیه در تولید کمپوست مصنوعی شامل : افزودنی ها + منبع کربوهیدرات + منبع نیتروزن میباشد .

انتخاب یک ماده به عنوان منبع کربوهیدرات و نیتروژن به عواملی از قبیل فراوانی – قابل دسترس بودن و جنبه اقتصادی بستگی دارد که در مجموع می توان کلش گندم را به عنوان منبع کربوهیدرات و کود مرغی را به عنوان منبع نیتروژن معرفی نمود .

می باشد .Caso 4و ۲H2O با فرمول Cypsumمهمترین افزودنی سولفات کلسیم یا سنگ گچ یا

مهمترین و ساده ترین فرمول ساخت کمپوست فرمول زیر می باشد .

سنگ گچ + کود مرغی + کلش گندم

Whea Staw Chicken Manure Gypsum

هرچه تنوع استفاده از مواد بیشتر باشد فرمولاسیون پیچیده تر است .

لازم بذکر است جهت غنی سازی کمپوست از ترکیبات آلی مثل کنجاله ی سویا ، کنجاله ی پنبه دانه ، پودر خون وترکیبات غیر آلی مثل اوره و نیترات آمونیوم می توان استفاده کرد ، ولی این مواد اعم از آلی و غیر آلی جزئ مواد اصلی محسوب نمی شوند .

حال پس از شناخت کمپوست ومواد اولیه آن به طور مختصر به پروسه تولید کمپوست (COMPOSTING) می پردازیم .

پروسه ی تولید کمپوست مخصوص قارچ خوراکی :

در یک تقسیم بندی کلی این پروسه را به صورت زیر است:

فاز اول: الف) ترکیب مواد اولیه ب) تخمیر ابتدایی

فاز دوم: الف) پاستوریزاسیون ب)کاندیشینینگ

فازیک کمپوستینگ

روشهای مختلفی در تولید فاز ۱ وجود دارد که فقط به آن اشاره می گردد :

۱-Short composting

۲- Long composting

در هر روش ابتدا مواد اولیه توزین وبا فرمولاسیون مشخص با هم ترکیب وکاملأ خیس می گردد .

روشهای خیس کردن مواد نیز کاملأ در کمپوست سازی های مختلف بر اساس استعداد و توانمندی آن واحدها مختلف می باشد .

پس از خیس کردن مواد اولیه عملیات MIXING یا ترکیب مواد اولیه صورت می گیرد ، نوع و کیفیت این عمل بسیار مهم بوده و می توان از آن به عنوان فونداسیون تولید کمپوست نام برد .

اگر بتوان فاز ۱ کمپوست را در یک کلمه خلاصه نمود آن کلمه یکنواختی می باشد .

عملیات فاز یک در روش طولانی مدت (L0NG) حدوداً ۱۶ تا ۲۰ روز و در روش کوتاه مدت (SHORT ) 10 تا ۱۳ روز طول می کشد و بعد از آن وارد پرسه ی فاز دو کمپوستینگ می شویم .

فاز دو کمپوستینگ

در فاز ۲ بر خلاف فاز۱ که روشها ومتد مختلف و طول دوره ی مختلفی دارد . با پر شدن تونلهای فاز ۲ آغاز و لزومأ ۶ روز به طول می انجامد .

این عملیات که با پاستوریزاسیون آغاز وبا کاند شینگ خاتمه می یابد ، به صورت شبانه روزی تحت کنترل بوده و نیاز به تونلهای استاندارد با سیستم کنترلینگ استاندارد دارد .

ورود کمپوست در تونلهای فاز دو با گاز آمونیاک بالا و خروج آن از تونلها که همراه با ترکیب با SPAWN می باشد فاقد گاز آمونیاک و به اصطلاح شیرین می باشد .

مقدار مصرف SPAWN در شرکت ملارد ۱۳ تا ۱۵ لیتر به ازای یک تن کمپوست فاز دو است .

فیزیک کمپوست در انتهای فاز یک

۱- رنگ خرمایی تیره

۲- بوی آمونیاک شدید

۳- الیاف فاقد چسبندگی

۴- آب با فشار از لای انگشتان می چکد

شیمی کمپوست در انتهای فاز یک

۱- نیتروژن ۲- ۷/۱

۲ – رطوبت ۷۲%- ۷۲%

۳- PH ۸-۸٫۵

۴- NH4+آمونیوم ۳% تا ۵% در ماده ی خشک

شرایط لازم برای کمپوست ران یا ریسه دوانی استاندارد در سالنهای پرورش قارچ خوراکی :

۱- انتقال صحیح کمپوست از واحدهای تولیدی به سالنهای پرورش قارچ

۲- رفتار مناسب با کمپوست در دو هفته کمپوست ران

حمل و نقل صحیح مستلزم رعایت شرایط ذیل می باشد :

۱- دمای بلوکها در زمستان ۲۵- ۲۳ درجه سانتیگراد

دمای بلوکها در تابستان ۲- ۱۸ درجه سانتیگراد

۲- از تابش مستقیم نور خورشید به روی بلوکها جلوگیری شود .

۳- در حد امکان تهویه ی مناسب بین بلوکها رعایت واز ماشین مناسب جهت حمل استفاده گردد .

۴- کمپوست در معرض جریان شدید باد وسرمای هوا قرار نگیرد .

۵- انتقال بلوکها از ماشین حمل به داخل سالنها در اسرع وقت صورت گیرد .

شرایط محیطی لازم برای رشد مناسب میسلیوم ( ریسه ) در کمپوست در هفته اول :

۱- دمای کمپوست در هفته ی اول ۲۵-۲۳

۲۳ > تأ خیر در رشد ریسه

۲۵ < عدم کنترل دما در هفته ی دوم

۲ – O2 حدود ۵%

۳- Co2 ۵۰۰۰PPm

۴- رطوبت ۹۵%

شرایط محیطی لازم برای رشد مناسب میسلیوم ( ریسه ) در کمپوست در هفته دوم :

۱- دمای کمپوست در هفته دوم ۲۷- ۲۵

۲۵ > تأ خیر در رشد ریسه

۳۰- ۲۸ < افزایش رشد بیماری و توقف رشد ریسه

۲- ۱۰ تا ۱۵ % O2

۳- ۱۲۰۰ – ۵۰۰۰ ppm Co2

۴- رطوبت ۹۵ %