از خواص قارچ چه می دانید؟
قارچ های خوراکی ارزش غذایی خوبی دارند و به همین دلیل می توانند در کنار سبزیجات پرخاصیت میهمان همیشگی سبد غذایی خانوادهها شوند. قارچ ها کالری کمی دارند، هیچگونه چربی یا کلسترولی در آنها پیدا نمیشود و مقدار نمک بسیار کمی دارند. گروهی از ویتامینها و املاح معدنی مهم مانند سلنیوم، پتاسیم، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین D و … هم در قارچها وجود دارد.
قارچ ها به دلیل داشتن بتاگلوکان و اسید لینولئیک منبع غذایی خوبی برای پیشگیری از بروز سرطان سینه و پروستات هستند. علاوه بر این اسید لینولئیک از ایجاد اثرات نامطلوب استروژن پیشگیری می کند. هورمون استروژن یکی از دلایل بروز سرطان سینه در زنان بعد از یائسگی است.
یکی از بهترین راههای تامین ویتامین D قرار گرفتن در معرض نور خورشید است اما درصورتیکه روزانه بیشتر ساعات روز را در محیطی سر بسته میگذرانید بهتر است با کمک برخی مواد غذایی از جمله قارچ کمبود ویتامین D بدنتان را جبران کنید.
فواید قارچ بر پوست
قارچ، حاوی پلی ساکارید است، که در آبرسانی و پرکردن پوست، موثر است و در از بین بردن چین و چروک موثر می باشد.
قارچ منبع غنی از ویتامین D است. این ویتامین در درمان بسیاری از آکنهها و رفع جای جوش صورت کاربردی است. از این رو بیشتر پمادهای ضد آکنه ترکیباتی از این ویتامین دارند. شما به جای استفاده از این کرمهای شیمیایی میتوانید از ماسک قارچ، استفاده کنید.
قارچ سبب روشن شدن پوست می شود.
قارچ، منبع خوبی از آهن است
خواص قارچ برای مو:
درست مانند مابقی قسمت های بدن، مو نیز نیازمند دریافت مواد مغذی حیاتی برای فولیکول های خود است.
کم خونی یکی از رایج ترین دلایل ریزش مو است. کم خونی به دلیل کمبود آهن در خون به وجودمی آید. قارچ، منبع خوبی از آهن است و می تواند با ریزش مو مبارزه کند.
آهن، یک ماده معدنی حیاتی است و در تشکیل سلول های قرمز خون نقش دارد، بنابراین مو را تقویت می کند و سرعت رشد مو را افزایش می دهد.
تقویت سیستم ایمنی بدن با خوردن قارچ
همانطور که قبلا ذکر کردیم قارچ حاوی سلنیوم است. این ماده میتواند پاسخ ایمنی بدن به عفونتها را از طریق تحریک تولید سلولهای T بهبود ببخشد. فیبرهای بتاگلوکان موجود در قارچ نیز میتواند سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با سرطان و پیشگیری از تشکیل تومورها تقویت کند.
کمک به کاهش وزن
از جمله روشهای لاغری، خوردن پروتئین بالا و مصرف کمچربی است. از این رو شما با خوردن قارچ، به این رژیم غذایی میتوانید عمل کنید. قارچ با دارا بودن پروتئین مناسب و چربی کم، سلامتی و روند لاغری شما را تضمین می کند.
مصرف قارچ باعث کاهش التهابات در بدن میشود
قارچها حاوی آنتی اکسیدان قویای به نام ergothioneone هستند، که باعث کاهش التهاب در بدن میشوند.
چگونه قارچ را انتخاب و نگهداری کنیم؟
قارچ هایی را که سالم هستند و صدمه ندیده اند (اوایل باز شدن چترشان می باشند)، بخرید.
پبهترین شیوه نگهداری از قارچهایی که از سلفون خارج شدهاند این است که آنها را داخل پاکتهای کاغذی قرار دهید و در یخچال بگذارید. قارچها را داخل کیسه فریزر نگذارید چون به علت تعریق، زودتر نرم و فاسد میشوند. قارچها تا چهار روز در یخچال سالم میمانند اما بعد از آن تازگیشان را از دست میدهند.
با قرار دادن قارچ ها در پاکت کاغذی می توانید تا یک هفته آنها را سالم نگه دارید.
قارچ
ها را باید ابتدا به آرامی تمیز کرد و سپس شست. قارچ های پرورشی ممکن است
خام هم خورده شوند، اما بیشتر قارچ ها را بایستی به شکل پخته مصرف کرد.
از قارچ ها به صورت تازه، کنسرو شده، خشک شده و فریز شده استفاده می شود.
نکته قابل توجه اینکه:
قارچ های وحشی را از اماکن قابل اطمینان خریداری کنید، زیرا بعضی از قارچ
های وحشی، سمی اند و می توانند به سلامت قلب، کلیه و کبد صدمه بزنند و حتی
کشنده باشند.
همه قارچها خوراکی نیستند و برخی از قارچهای غیرخوراکی و سمی میتوانند کشنده باشند، البته برخی از قارچهای خوراکی هم برحسب اینکه در چه بستری رشد میکنند ممکن است سمی شوند، بنابراین هیچ وقت در محیطهای طبیعی و جنگلها با دیدن قارچهای به ظاهر خوراکی وسوسه نشود، مگر اینکه توسط فردی متخصص از بابت خوراکی بودنشان مطمئن شده باشید.
اگر رویای پرورش قارچ را در سر دارید خواندن این مقاله برای شما بسیار مفید است ضمن اینکه لینک دانلود یک کتاب کامل در این زمینه نیز در انتهای مقاله آورده شده تا اگر پس از مطالعه مقاله هنوز بر سر تصمیم خود بودید با مطالعه جزییات بیشتر احتمال موفقیت خود را افزایش دهید.
پرورش قارچ
حتما بارها و بارها واژه پرورش قارچ به گوشتون رسیده، هرکسی که در فکر و رویای کارآفرینی باشه پرورش قارچ به احتمال زیاد یکی از اولین گزینه هاش بوده و متاسفانه به همین دلیل و بخاطر نبود اطلاعات صحیح و آمار و ارقام اشتباه خیلی ها بدون دانش و تجربه کافی به این عرصه وارد شدند و دست از پا دراز تر، خارج شدند!
پرورش قارچ خوراکی اهمیت بسزایی در کشور ما پیدا کرده است، با بالا رفتن هرروزه قیمت انواع محصولات پروتئینی خانواده گوشتی در کشور و کشف هرروزه مضرات این نوع از مواد باعث باز شدن فضا برای ورود محصولات پروتئینی سالمتر و با ارزش غذایی بالاتر، همانند قارچ به فرهنگ مصرف عموم گردیده است و جا افتادن هرروزه فرهنگ مصرف باعث ایجاد توجیه اقتصادی ایده آل در تولید قارچ شده است. همین مسئله موجب گردیده هر روزه جوانان و افراد با نبوغ بیشتری امکان تولید و پرورش و سود آوری آن در مقیاس کوچک و بزرگ را بررسی کنند از سوی دیگر سود ده بودن بسیاری واحد های تولیدی پراکنده شده در کل کشور، همچنین روبه گسترش بودن و بزرگتر شدن هر روزه این واحدها بر جذابیت این فعالیت اقتصادی افزوده است این فضا باعث وارد شدن افراد سود جو به این عرصه گردیده که با عنوان هدایت و راهنمایی تولید کنندگان قارچ، سود سرشاری را از طریق گوناگون نصیب خود کرده اند و این افراد همانانی هستند که این توهم را به غلط بوجود آورده اند که تولید قارچ به هرشکل و شیوه ای سود آور و دارای توجیه اقتصادی بوده و سود سراری را نصیب تولید کننده می کند.
قارچ را میتوان به دو روش اصولی و غیر اصولی پرورش داد! غیر اصولی یعنی اینکه بدون هیچگونه آموزشی در زیر زمین خانه ها و اتاق های غیر استاندارد و ... پرورش را شروع کنیم و محصول را با نصف قیمت بازار به فروش برسانیم که البته بیشتر از آن هم نمیتوانیم بفروشیم چراکه قطعا محصول تولیدی با این سبک، کیفیت لازم و درجه یک را نخواهد داشت! چنین کسبوکاری پایدار نیست و نمیتوان بهعنوان منبع درآمد دائمی روی آن حساب باز کرد. اما روشهای اصولی میتوانند آینده کاری و پولی شما را تضمین کند.
مراکزی چون جهاد دانشگاهی، جهاد کشاورزی و مراکز فنیوحرفهای مهمترین مراکز فراگیری مهارتهای لازم برای پرورش قارچ هستند در این سازمانها و نهادها دورههای آموزشی یکماهه و یکونیم ماهه برگزار میشود. در این دورهها شگردهای اولیه پرورش قارچ و شیوههای تولید به افراد آموزش داده میشود. اما مهمترین آموزشها زمانی صورت میگیرد که افراد بعد از گذراندن دورههای یادشده در محیطهای صنعتی و در محل پرورش قارچ بین چهار تا شش ماه مهارت پرورش قارچ را به صورت عملی یاد میگیرند. چون در این مرحله است که بهاصطلاح ریزهکاریهای این تولید را آموزش میبینند. در این شش ماه بخش کمپوستسازی، آزمایشگاه و... را فرا میگیرند. افراد بعد از گذراندن این دورهها میتوانند به صورت مستقل واحد پرورش قارچ راهاندازی کنند.
ایجاد شرایط محیطی یکی از مهمترین رکنهای اصلی تولید قارچ با کیفیت است. پرورش قارچ در سالن های قفسهبندی شده انجام میشود و تجهیزات خاص خود را هم برای فصل تابستان و هم زمستان نیاز دارد.
بهعنوان مثال در تابستان برای ایجاد شرایط آب و هوایی مناسب سالن باید از چیلر و در زمستان باید از دیگ بخار استفاده کرد.
برای کار بهتر باید سرمایه بیشتری داشت اما شما در ابتدا با 5 یا 6 کارگر هم میتوانید کارتان را آغاز کنید اما با گسترش کار باید تیم بیشتری جمع کنید چرا که برداشت قارچ باید سریع انجام شود تا محصولتان حیف نشود. برای شروع بهتر است که به صورت نیمه صنعتی قارچ را پرورش داد، نیمه صنعتی یعنی شما جای اینکه از ماشین و تجهیزات برای کارتان استفاده کنید باید از نیروی انسانی که به مراتب هزینه بالاتر و خطای بیشتر نسبت به ماشین دارند بهره ببرید. سپس با گسترش کار و جمع کردن سرمایه، ماشینآلات را جایگزین نیروی کار میکنید.
قارچ را میتوان به سه شکل به بازارعرضه کرد اول آنکه باید بازار فروش را خودمان پیدا کنیم و مشتری هایمان را پایبند محصولات خود کنیم، منظور بازارهای محلی است. سوپر مارکتها یا تره بار یا هر مکان عرضه قارچ در اطرافتان. روش دوم فروش به دلالان است که متداولترین روش در محصولات کشاورزی این روش است چرا که دلالان محصول را به صورت یکجا و البته با قیمت کمتری خریداری میکنند. روش سوم صادرات است که این روش هم نیازمند محصول فراوان باکیفیت و بسته بندیهای خاص است. البته تولیدکنندهای که میخواهد از این روش استفاده کند باید بازارهای خارجی را بشناسد و شرایط آن را مهیا سازد. سالهایی بوده که در فروش قارچ افت قیمت بسیاری داشتیم تا جایی که بسیاری از پرورش دهندگانی که با وامهای بانکی وارد این کار شده بودند مجبور به تغییر شکل و رها کردن این حرفه شدند اما بعنوان مثال سال 96 قیمت این محصول در بازار بسیار مناسب و سود پرورش دهندگان نیز، قابل قبول بود.
پروانه کار
برای پرورش قارچ نیاز به دو پروانه کاری است یکی پروانه نظام صنفی و دیگری پروانه نظام مهندسی. پروانه اول را به هر کسی که وارد این حرفه شود میدهند اما دریافت پروانه دوم نیازمند متراژ بالای سالن پرورش قارچ است و تسهیلاتی هم که به این کسب و کار تعلق میگیرد با پروانه نظام مهندسی قابل دریافت است.
با صنعتی شدن این کسب و کار میتوانیم شاهد محصولات بیشتر و باکیفیت تری باشیم. نکته مهمی که باید به شما در مورد پرورش قارچ و طرحهایی که در اینترنت است بگویم این است که بله شما در یک اتاق سه در چهار به همراه خانوادهات هم میتوانی قارچ پرورش دهی اما فقط درجا زدن است چرا که باید محصول بهصورت عظیم و گسترده کشت شود تا هزینه و درآمد سر به سر شود. بهتر است سالن پرورش قارچ را اجاره کنید نه اینکه آن را بسازید چرا که ساخت سوله برای این کار بسیار هزینه بر است و این امر در ابتدای کار خرج بسیاری را روی دستشان میگذارد.
کسی که کارش را اصولی آغاز میکند با سختیهای کار هم آشنا میشود. چون این صنعت نیاز دارد که افراد شیفت شب هم بالای سر کار باشند یا ممکن است برق قطع شود و سالن دمای مناسب را از دست بدهد و... پس باید بدانید که درواقع این کار سختیهای زیادی دارد. قارچ موجودی زنده است و هر اتفاقی آن را تحت تاثیر قرار میدهد. چون کافی است افراد تنها ٢٤ ساعت بالای سر کار نباشند. در این صورت کل زحمتهای قبلی از دست میرود. برای یک واحد کوچک ١٠٠ تا ١٥٠ تنی که زمین و سوله و... را در اختیار داشته باشد، بین ١٥٠ تا ٢٠٠ میلیون تومان سرمایه اولیه نیاز است. این هزینه برای راهاندازی یک واحد نیمه صنعتی و تولید اصولی و دائمی است. در بحث پرورش قارچ، اگر واقعا کاری حرفهای را آغاز کنید و همه جوانب را رعایت کنید ، بعد از کسر همه هزینههای تولید و نیروی انسانی و... میتوانید روی سود سالانه ٤٠ درصد حساب کنید. البته هستند واحدهایی که ممکن است با همین شرایط سودشان بین ٢٥ تا ٣٠ درصد باشد اما بهطور کلی سودی تا همین حدود نصیب سرمایهگذاران میشود. چنین واحدی برای بیش از ١٠ نفر اشتغالزایی میکند. البته ناگفته نماند که میزان سرمایه مورد نیاز تولید قارچ به وسعت کار و میزان کار بستگی دارد. بهطور کلی اگر فردی تصمیم به سرمایهگذاری در زمینه تولید صنعتی قارچ گرفته و میخواهد تولیدی اقتصادی را روانه بازار کند لازم است برای آن هزینه بالایی در نظر بگیرد. بهطور مثال یک مزرعه ٤٠٠ تنی صرفا در بخش تجهیزات و گلخانههای مورد نیاز باید ٥ میلیارد تومان سرمایهگذاری کند و متناسب با منطقه به قیمت زمین هم افزوده میشود.
دما، عاملی مهم در پرورش قارچ
دمایی که برای قارچ دکمه ای در تمام فصول مورد نیاز است در کل دوره کشت که نزدیک به ٧٠ روز است، بین ١۶ تا ٢۵ درجه میباشد، که فراهم آوردن این رنج دمایی برای قارچ در فصول سرد تقریبا آسان تر از فصول گرم است و به همین دلیل است که اکثر قارچ کاران در فصول گرم با توجه به امکانات کم علاقه کمتری نسبت به کشت قارچ نشان میدهند.
برای ایجاد یک سالن پرورش قارچ مجهز
معمولا از ایر واشر و چیلر های پیشرفته استفاده میشود چراکه تمایل قارچ
بیشتر به سمت هوای سرد است تا هوای گرم و این مطلب به این معناست که اگر
شما دمای پایینی را در سالن خود داشته باشید آسیبی به کمپوست و قارچ دکمه ای وارد نخواهد شد و تنها رشدقارچ های شما متوقف میشود، ولی اگر سالن پرورش قارچ در زمان باردهی دمایی بالاتر از ٢٠ را تجربه کند تولیدکننده صدمه دیده و ضرر بزرگی در انتظارش خواهد بود .
پس هر قدر هم که برای تاسیسات برودتی نیاز به هزینه باشد به هیچ وجه نباید
خساست ورزید چراکه تاسیسات نا مطمئن ضرر دهی میلیونی آینده شما را در بر
خواهد داشت .
مهمترین شرایط سالن تولید :
در مورد سوله های پرورش نیز، نکته هایی قابل اهمیت است
در روش صنعتی برای ایجاد یک سالن از تجهیزات یشرفته مانند چیلر -ایر واشر - هیتر - دما سنج ها و رطوبت سنج های دیجیتال و.......... استفاده میشود که قیمت بالایی هم دارند اما در سرمایه گذاری های گسترده به صرفه می باشند
برای ایجاد یک سالن کوچک در منزل موارد زیر را نیاز دارید:
برآورد هزینه کسبوکارهای کوچک
برای یک سالن استاندارد ۶۰ متری با ظرفیت ۵ تن ، که جزو سالن های کوچک به حساب می آید تجهیزات زیر را لازم دارید:
قفسهبندی با ظرفیت ۵ تن کمپوست، رطوبتساز پروانهای، کولرآبی ، سمپاش و پله و رطوبتسنج ، فن و کانال . اما در هر کسبوکاری سرمایه در گردشی هم وجود دارد که در مورد پرورش قارچ شامل کمپوست که برای یک سالن استاندارد ٦٠ متری تا ٥ تن از آن مورد نیاز است ، ٤ متر خاک پوششی پاستوریزه ،١٠٠ کارتن ١٠ کیلویی برای هزار کیلو قارچی که برداشت میشود ، هزینههای حملونقل ، تخلیه سالن و آبونمان برق و آب
بایدهای تولید قارچ
بهترین زمان شروع پرورش قارچ معمولا از اواسط شهریورماه تا اواسط بهار
است. البته این زمان برای سالنهای مجهز تولید قارچ که دارای خنککنندههای
مناسب هستند، بسیار مساعدتر است. معمولا در زمستان به جای استفاده از
رطوبتساز از دیگ بخار استفاده میشود که هم گرمای سالن را تامین میکند و
هم موجب ایجاد رطوبت بیشتر میشود. با بستهبندی قارچ میتوان به درآمد
بیشتر دست یافت. البته قارچ با بستهبندی نیاز به مجوزهای لازم دارد ولی در
مواردی دیده شده که شرکتهای بزرگ اقدام به فروش امتیاز لیبل خود به
پرورشدهندگان میکنند که میتوان با خرید لیبل برای بستهبندی قارچ در محل
تولید اقدام کرد. در صورتی که بتوان در کنار پرورش قارچ، پخش و فروش آن را
هم انجام داد، از سود بسیار بیشتری برخوردار میشوید که در شروع کار تولید
از گزینههای مهم در پرورش قارچ و رمز موفقیت آن به شمار میرود. میزان
استاندارد برداشت قارچ در ایران از هر تن کمپوست ٢٠ درصد است، یعنی ٢٠٠
کیلو قارچ از هزار کیلو کمپوست. با بالاتر رفتن تجربه فرد تولیدکننده،
میزان محصول تولیدی نیز تا حدود ٢٨ درصد افزایش مییابد.
مراحل تولید قارچ
برداشت قارچ:
بعد از آن که رشد قارچ به حد کافی رسید و تاج آن شکل کامل خود را پیدا کرد باید قارچهای رسیده را برداشت کرد. در برداشت محصول باید به این نکته توجه شود که قارچهایی که ترک برداشته و چتر آن باز شده باشد ارزش بازاریابی را از دست می دهند. همچنین این قارچ ها وزنشان کاهش یافته و قارچهایی که زودتر از موعد چیده شوند وزن آنها سبک و از قارچهای درجه دو محسوب شده و ارزش غذایی کمتری دارند. در هنگام جمعآوری محصول نباید از سبدهای بزرگ برای برداشت استفاده کرد. چون فشار قارچ ها روی هم در سبد باعث می شود که قارچهای زیر خراش بردارند و سیاه شوند. جهت برداشت محصول قارچ باید کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن داده تا پایه آن از زمین جدا شود و فورا ساقه کثیف و آلوده را با چاقوی تیز قطع کنید و قارچ تمیز را داخل سبد قرار دهید. و بهتر است که جمعآوری با دستکش انجام شود. برداشت قارچ هر پانزده روز یکبار انجام می شود و این برنامه به مدت دو تا سه ماه طول می کشد.
نکته بسیار مهم اول : میزان تولید بیشتر به تجربه شخص تولید کننده و کمپوست درجه ۱ و خاکپوششی پاستوریزه بستگی دارد
نکته بسیار مهم دوم : برای شروع تولید قارچ از کم شروع کنید ، حداکثر ۱ تن کمپوست خریداری کنید و در شرایط استاندارد نگه داری کنید و تمام تجربه ها را یادداشت کنید و بعد ۲ دوره با تجربه و علم کافی به کار حرفه ای را شروع کنید
*قارچ دکمه ای بسیار حساس است و هر اشتباهی تمام محصول و زحمت شما را نابود خواهد کرد.
نکته بسیار مهم سوم : حتما زیر نظر یک فرد با تجربه شروع به کار کنید و شرایط مورد نیاز قارچ را دقیقا فراهم کنید.
برآورد سود پرورش قارچ
برای اینکه بتوانید سود پرورش قارچ را به توجه به امکانات خود برآورد کنید به این صورت عمل کنید:
1- هزینه های مربوط به زمین را مشخص کنید
2- حداکثر هزینه های لازم جهت خرید تجهیزات را محاسبه کنید
3-هزینه لازم جهت تامین مواد اولیه و کارگر ها را تعیین کنید.
به طور خلاصه همه هزینه هایی که براش شروع لازم است را در نظر بگیرید .
به طور میانگین از هر یک تن کمپوست قارچ دکمه ای می توان ۱۵۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم قارچ برداشت کرد. شما حداقل را در نظر بگیرید یعنی 150 تن قارچ از هر تن کمپوست
*حالا میزان ظریت نهایی تولید را در قیمت فروش قارچ ضرب کنید تا مجموع درآمد هایتان بدست آید.
*کل هزینه های تولید را از فروش کل کم کنید تا میزان سود تقریبی شما از پرورش قارچ بدست آید.
فراموش نکنید...
پرورش قارچ خانگی با مشکلات زیادی روبهروست. مثلا اینکه ممکن است
تمامی بستر کشت پرورش دهندگان دچار بیماری مایکوگن و یا تار عنکبوتی شود و
محصول آنها نابود شود! بنابراین پرورش قارچ خانگی با ریسک بالایی همراه
است که گاهی خطر نابودی همه محصول کشت شده را به دنبال دارد.
معمولا گفته میشود که پرورش قارچ در حیاط خلوت، زیرزمین و ... با هزینهی
بسیار پایینی انجام میشود ولی همه چیز به این آسانی که گفته میشود نیست.
البته قارچ گیاه سازگاری است ولی این مهم است که ببینیم میتوانیم چند درصد
محصول از کمپوست بگیریم و اینکه چگونه میتوانیم با مریضیهایی که محصول
ما دچار آن میشود مقابله کنیم پس اگر صرفا به دنبال سرگرمی هستید میتوانید
پرورش قارچ در منزل را امتحان کنید اما اگر با تمام سرمایه یا از آن بدتر
با وام میخواهید در منزل پرورش قارچ انجام دهید به امید سود دهی و بازگشت
سرمایه، باید بدانید که با این کار که وارد معامله پر ریسکی میشوید.
کاشت قارچ امروزه اهمیت زیادی پیدا کرده و تقاضا برای پرورش آن افزایش یافته است.
کاشت قارچ در خانه، کاری است که هر فردی که علاقه مند به کاشت سبزیجات باشد، می تواند آن را در خانه خود انجام دهد.
سرعت رشد قارچ ها در مقایسه با بسیاری از سبزیجات، زیاد است و فضای کمی را در باغ به خود اختصاص می دهند.
قارچ از آن خوراکی هایی است که شرایط خاصی برای پرورش و نگهداری دارد.
پس بهتر است قبل از اقدام به هر کاری، با پوپونیک همراه باشید تا با اصول اولیه و همچنین شرایطی که باید برای رشد قارچ ها در نظر گرفت آشنا شوید.
قارچ برای اولین بار در فرانسه و در هوای آزاد کاشت شد و به تدریج به درون فضاهای بسته انتقال یافت.
قارچ ها در فضاهای داخلی و خانه بهتر رشد می کنند، زیرا در این مکان ها درجه حرارت و شرایط نور را می توان به راحتی مدیریت کرد.
پس در نظر داشته باشید که در کاشت قارچ، مهمترین موضوعی که باید به آن دقت فراوانی شود، مدیریت شرایط است.
کاشت قارچ گلخانه ای برای اولین بار در سال ۱۷۵۴ در سوئد ابداع شد و حدود ۵۰ سال قبل وارد ایران شد.
از ماه مهر تا آذر بهترین زمان برای پرورش قارچ در خانه است.
برای کاشت قارچ در ماه های دیگر سال، در صورتی که امکانات تهویه هوا و متعادل نمودن درجه حرارت محیط محل پرورش قارچ را بتوانید فراهم نمایید، میتوانید قارچ را در ماه های دیگر نیز کاشت و پرورش نمایید.
به طور کلی میتوان قارچ را در محیط تاریک پرورش داد و به جز نور مستقیم آفتاب، هر مقدار نور را تحمل می کند.
برای کاشت قارچ به اتاقی نیاز است که دارای قفسه بندی باشد و شامل راهروهایی میان هر ردیف از قفسه ها باشد.
همچنین اقدامات عایق کاری سالن برای جلوگیری از اتلاف گرما و سرما نیز باید در آن رعایت شده باشد.
به طور متوسط بهترین درجه رطوبت برای کشت، بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است.
همچنین درجه هوای محیط پرورش نیز باید بین ۱۵ – ۱۰ درجه نگهداری شود.
کمپوست، بستری است که قارچ روی آن رشد کرده و از آن تغذیه میکند
اولین و مهمترین مادهای است که برای پرورش قارچ مورد نیاز است.
در کل به کود های گیاهی کمپوست، ترکیبی فرآوری شده از کاه و مواد دیگر است و یک نوع کود گیاهی به حساب می آید.
با استفاده از بذر قارچ یا اسپان (Spawn) می توان در روند رشد قارچ ها، تسهیل ایجاد نمود.
میسیلیوم (mycelium) به قسمت روینده قارچ گفته می شود که شامل میلیون ها رشته منشعب است که در میان کمپوست یا خاک منتشر می شود.
میلیسیوم در واقع ساختار اصلی ریشه ی قارچ است که پس از دوره ای از رشد، گسترش و رشد یافته و باعث به وجود آمدن قارچ می شود.
زمانی که تاج قارچ شکل کامل خود را پیدا نمود.
باید به طور مرتب در طول بستر کشت، بررسی کرد و قارچ های رسیده را جمع آوری نمود.
قارچ هایی که چتر آن باز شده و ترک برداشته، وزن آن کم می شود و ارزش فروش ندارند.
همچنین قارچ هایی که زودتر از موقع چیده شوند.
وزن آنها سبک بوده، ارزش غذایی کمتری دارد و از قارچ های درجه دو محسوب می شوند.
در صورتی که از سبدهای بزرگ برای جمع آوری قارچ ها استفاده شود، فشار قارچ ها روی سبد موجب می گردد که قارچ های زیرین خراش برداشته و سیاه شوند.
نحوه برداشت قارچ ها به این شکل است که کلاهک را در دست گرفته و یک پیچ به آن می دهید تا پایه آن از زمین جدا شود.
بلافاصله ساقه کثیف را با چاقوی تیز قطع کنید و سپس قارچ تمیز را داخل سبد قرار دهید.
قارچ های چیده شده را به اتاقی سرد انتقال دهید و در اسرع وقت نسبت به درجه بندی آن اقدام نمایید.
قارچ های لک دار و ناقص را جدا کرده و از آن ها برای مصارف تهیه پودر در قارچ و کچ آپ استفاده نمایید.
قارچ های سالم را به صورت بسته بندی، به بازار عرضه کنید.